Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Camp X-Ray (2014)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Peter Sattler
Medvirkende: Kristen Stewart, Peyman Maadi, Lane Garrison m.fl.
Varighed: 112 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: Another World Entertainment
Udgivet: 21. maj 2015
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Menig Amy Cole (Kristen Stewart) bliver udstationeret i militærfængslet Guantanamo som vagt. Ikke lige den opgave, hun havde krydset fingre for.

Hun havde håbet på et lidt mere spændende sted som Afghanistan eller Irak. Men nu er hun i Guantanamo. Ikke for at forhindre fangeflugt, for dette er umuligt, men for at holde de tilbageholdte i live.

De må ikke kaldes fanger, for så er de beskyttet af Geneve Konventionen, men det gør tilbageholdte ikke. Derfor er det tilladt at måske at gå ud over grænserne for anstændig behandling af de tilbageholdte.

Dagene består af 12 timers vagter og selvmordsvagt hver tredje minut. Rundt og rundt i afdelingen, og hele tiden kigge ind til de tilbageholdte.

Det er kedeligt, og hun begynder så småt at reagere på tilbageholdt nummer 4-7-1, eller Ali Amir (Peyman Maadi), der sidder i Guantanamo på ottende år. Han provokerer hende i starten og irriterer hende voldsomt, men langsomt bygges et venskab op. Eller måske rettere en forståelse.

Men det er en relation og et "venskab", som strider mod alle regler. Og det bringer Cole i fedtefadet ...

Jeg må indrømme, at jeg gruede lidt for at Camp X-Ray var en pendant eller rip-off af Boys of Abu Ghraib. Men det ville være synd at sammenligne disse to film, selvom problemtikken og tematikken stort set er ens.

Camp X-Ray går meget tæt på kønsroller og ydmygende magtmisbrug, både for tilbageholdte men også vagterne. Man fornemmer kedsomheden og frustrationerne i den grad, at man begynder at forstå begge parter.

Både vagterne og de tilbageholdte er i hvert deres fængsel. Nogle inde i bittesmå celler, andre udenfor med nøgler, men stadig trissende rundt og rundt.

Hovedrollerne spilles af Kristen Stewart (In the Land of Women og The Messengers) og Peyman Maadi. Og de gør det med nerve og sjæl.

Man kommer ind under huden på de to og får sympati for begges situationer. Man får intet at vide om hans baggrund, og hvorfor han egentlig er havnet der. Men det er som sådan også historien uvedkommende. Det er bare min egen nysgerrighed, der vil mættes.

Camp X-Ray overraskende mig meget på den yderst positive måde, og jeg kan da kun videregive mine bedste anbefalinger til denne film. Det er en debatskabende film, forhåbentlig, om kønsroller, identitet og, ikke mindst, anstændighed overfor andre mennesker. Uanset om de er tilbageholdte, fanger eller vogtere.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017