Forside
Forside
Shenmen - akupunktur med hjertet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 78
Burma VJ (2008)
 
 
  Genre: Dokumentar
Instruktør: Anders Østergaard
Medvirkende: Joshua m.fl.
Varighed: 85 minutter
  Originalsprog: Burmesisk/engelsk
Distributør: NTC Film
Udgivet: 8. marts 2010
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
"Joshua" og hans netværk af cirka 30 anonyme videoreportere driver den illegale tv-station The Democratic Voice of Burma i eksil.

Netværket filmer med skjulte kameraer rundt omkring i Burma, hvorefter optagelserne enten smugles ud af landet af betroede kurerer. Eller sendes via internettet til hovedafdelingen i Oslo, hvorfra det sendes til hele verdens nyhedsstationer.

Det er et yderst farligt virke, for ingen ved, hvem der er ven eller fjende. Militærjuntaen har civile agenter overalt, og det er med livet som indsats, at netværket forsøger at formidle Burmas situation ud til omverdenen.

I september 2007 begyndte de buddhistiske munke at demonstrere - selvom det ikke er i deres ånd at være politiske. Men når folket lider, må de træde i karakter. Der skønnes at være cirka 400.000 munke i Burma, og de er de eneste, der reelt kan true militærjuntaen.

Regeringen lukker landet af, og det er udelukkende "Joshua" og hans netværk, der kan dokumentere begivenhederne og holde revolutionen i live for hele verden.

Det er instruktøren Anders Østergaard, der står bag denne dokumentar fra et blødende land, og hvor er det en vigtig dokumentar at se.

Dokumentaren har indtil videre vundet 41 internationale priser, og dermed er det den danske dokumentarfilm, som har modtaget flest filmpriser. Nogensinde. Burma VJ var ydermere nomineret til en Oscar, men her kom den til kort overfor The Cove, om delfindrab.

Uden blusel får Burma VJ seks klaptræer, for den er vigtig, da det er verdenshistorie, der bliver skrevet i dag - primært kanaliseret ud fra blandt andet internettet. Derudover er det en påmindelse om at vise den dybeste respekt for de journalister, reportere og almindelige mennesker, der ofrer sig i sandhedens tjeneste og forsøger at gøre opmærksom på uretfærdighed og hårde kår.

Jeg vil opfordre alle til at se denne fantastiske dokumentar. Jeg vil i hvert fald aldrig glemme de buddhistiske munke med omvendte almisse-skåle. Ej heller vil jeg glemme håbet, der tændtes i civilbefolkningens øjne, da det fredelige oprør begyndte.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Alt om det at være katteejet
© 2005-2017