Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Bruden var i sort (1968)
 
 
  Genre: Krimi
Instruktør: François Truffaut
Medvirkende: Jeanne Moreau, Michel Bouquet, Charles Denner m.fl.
Varighed: 103 minutter
  Originalsprog: Fransk
Distributør: Another World Entertainment
Udgivet: 9. marts 2010
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
De herrer Bliss, Coral, Morane, Delvaux og Fergus har to ting til fælles: De er skyldige i en andens død. Og de skal snart selv .

Det sidste ved de heldigvis ikke. For dem er livet en leg og en svir, så for dem ligger døden milelangt væk. Det gør det ikke for den smukke hævner, Julie (Jeanne Moreau). De fem herrer har ødelagt hendes liv, og det eneste hun lever for nu, er retfærdigheden.

Med kvindelig snilde og skønhed formår hun at komme tæt ind på livet på hver af de fem mænd, for derefter at slå dem ihjel. Mere eller mindre fantasifuldt.

Bruden var i sort (La mariée était en noir) er en klassisker med hitchcockske undertoner. Selvom man som tilskuer ved, hvem der er morderen lige fra første sekund, holdes spændingen fint hele vejen igennem.

Bruden var i sort er fra 1968, men trods de mange år på bagen, holder den stadig vand. Den føles på ingen måde gammel og forældet, tværtimod. Derimod er nogle af dialogerne frygteligt instruerede og virker helt malplacerede.

Den franske skuespiller og sangerinde Jeanne Moreau er det bærende hovedelement i filmen, og hun spiller fremragende. Hun har en dragende og karismatisk udstråling, der i den grad stråler igennem hele filmen.

Hun er en yderst produktiv skuespiller og har blandt andet spillet med i Ung Flugt (1959), Viva Maria (1965) og senest i Ansigter fra 2009, hvor hun er 81 år.

Den franske instruktør François Toland Truffaut (1932-84) startede som filmkritiker ved Les Cahiers du Cinema og senere som filminstruktør, hvor han blev en repræsentant for den franske "nye bølge" - fænomenet auteur, der ser instruktøren som den afgørende, skabende kraft.

Han var en spændende instruktør og stod blandt andet bag film som Fahrenheit 451 (1966) efter Ray Bradburys science fiction roman, Oscar-vinderen La Nuit américaine (1973) og Homme qui aimait les femmes (1977).

Bruden var i sort er en god fransk krimi om hævn, kærlighed, svigt og dumhed, som klart kan anbefales.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017