Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Breakfast on Pluto (2005)
 
 
  Genre: Dramakomedie
Instruktør: Neil Jordan
Medvirkende: Cillian Murphy, Stephen Rea, Brendan Glesson m.fl.
Varighed: 123 minuttter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: Nordisk Film
Udgivet: 3. okotober 2006
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Patricks (Cillian Murphy) start på livet er ikke særlig god. Han bliver afleveret på trappestenen hos en lokal præst i Dublin som spæd. Patrick bliver overgivet til en plejefamilie, og allerede i en tidlig alder, ved han, at han er anderledes end alle andre raske drenge.

Patrick finder hurtigt ud af, at han simpelthen er født i en helt forkert krop, og han drages af dametøj samt mænd, og dette afstedkommer en hel del polemik gennem hans opvækst og ungdomsår. Han ønsker bare at være sig selv som Paddy "Kitten" Braden.

En dag får hun nok og tager til London. I håb om at finde sin rigtige mor, som hun blot kalder "Fantomkvinden". I London hvirvles hun ind i diverse underlige situationer, oplevelser og begivenheder. "Kitten" har en vis evne til at møde de mærkværdigste mennesker og skabe bånd til dem. Måske fordi hun tør være den, hun er.

Handlingen udspilles gennem 60'erne og 70'erne, en yderst urolig tid, hvor blandt andre IRA er i færd med at mobilisere deres styrker. Dette er blot en sekundær bisætning i filmen, men instruktøren, Neil Jordan evner at skildre det på en meget nærværende facon. Usikkerheden, volden og de meningsløse attentater gør et fortvivlende indtryk.

Paddy når at møde kærligheden, at blive svigtet, at få tændt håb og drømme, at få arbejde blandt andet som eventyrfigur, dragqueen, tryllekunstnerassistent og meget andet spøjst.

Breakfast on Pluto er en utrolig smuk film, både visuelt og følelsesmæssigt. Cillian Murphy er fantastisk i rollen som Paddy, der skjuler sine tårer og sårbarhed bag poetiske fraser og latter. Han udviser på fornemmeste vis en ironisk distance til livet, som efter hans mening er alt for seriøst.

Cillian Murphy er lige til at knuselske. Man føler hans galaktiske ensomhed, og har blot lyst til at spise morgenmad på Pluto sammen med ham. Give ham blomster, chokolade og måske overraske ham med en hundehvalp!

Breakfast on Pluto er en fantastisk fortælling om en ung mands søgen efter tryghed, lykke, kærlighed, accept af sin seksualitet og en mor, der i sin tid forlod ham. Musikken er tilpasset med største omhu til tiden, og lægger man mærke til, hvilke numre og tekster, der spilles undervejs, hænger alt sammen til en større enhed. Alene dette giver det sidste klaptræ.

Om "Kitten" nogensinde finder det, hun søger, vil jeg naturligvis ikke røbe. Blot sige: Se denne lille stjernefilm. Den skuffer bestemt ikke.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Alt om det at være katteejet
© 2005-2017