Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Boys of Abu Ghraib (2014)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Luke Moran
Medvirkende: Luke Moran, Sean Astin, Sara Paxton, Omid Abtahi m.fl.
Varighed: 98 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: Another World Entertainment
Udgivet: 12. februar 2015
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Velkommen til Abu Ghraib. USA's største fængsel for krigsfanger i verden. Fængslet er beliggende 30 km fra Bagdad, Irak, og består af 110 hektar sand. Her sidder de værste af de værste, formodede terrorister - stærkt bevogtet af amerikanske soldater.

Blandt soldaterne er den 22-årige Jack Farmer (Luke Moran). Han er ung og idealistisk. Han er lige ankommet til Abu Ghraib, hvor han skal arbejde på bilværkstedet.

Dagene går. Soldaterne føler sig udenfor kampzonen. De reparerer biler fra vejsidebombeangrebene. De konkurrerer med og mod hinanden. De hygger sig. Men i det store hele keder de sig bravt.

De har ingen kontakt med verdenen udenfor fængslet. De er uden internet, telefon eller brevkontakt med deres kære derhjemme. Og så kan et halvt års udstationering føles som meget lang tid.

Derfor melder Jack sig frivilligt til MP-"tjansen". Et arbejde, der består i at være på den såkaldte hårde afdeling, hvor formodede terrorister venter på at komme til afhøring.

Egentlig en meget enkel tjans. Reglerne er simple: Ingen kontakt med de indsatte. Og er der brok, så fratag dem nogle basale rettigheder - f.eks. deres tæppe. Eller stress dem med høj musik. Hold dem vågne. Men absolut ingen personlig kontakt.

Jack ser episoder, der sår tvivl i hans sind, om det nu er det rigtige ... men han er jo soldat og parerer ordrer.

Men kedsomheden indsniger sig igen. Så han bryder reglen. Han begynder at tale med fange nr. 4878, Ghazi Hammoud (Omid Abtahi), også kaldet Silent Bob.

Ghazi Hammoud er uddannet ingeniør fra London og mistænkt for at stå bag et bombeangreb på en café, hvor 18 mennesker mistede livet.

Han er desuden også formand for en islamisk forening. Derfor sidder han nu i Abu Ghraib, da han blev anholdt i nærheden af caféen, hvor han helt tilfældigt opholdt sig.

De to udvikler et forbudt venskab. Endda et varmt venskab, hvor de kommer tæt ind på hinanden ...

Boys of Abu Ghraib er et stærkt drama om moral og etik. Også i krigstid.

Hvor går grænserne? Hvornår er det forhørsmetoder? Hvornår er det tortur? Og hvem er i virkeligheden skurkene, de radikaliserede eller heltene?

Instruktøren Luke Moran spiller selv hovedrollen som Jack Farmer, hvilket han gør fantastisk. Det samme gør Omid Abtahi i rollen som den blide og venlige Ghazi Hammoud.

Man tror på dem og deres venskab, og derfor skærer det også endnu mere i hjertet, hvad der efterfølgende sker. Hvilket naturligvis ikke skal røbes her.

Jeg blev dybt grebet af Boys of Abu Ghraib. Netop fordi den sætter store spørgsmålstegn ved krig, krigsførelse, moral og etik. Et meget vanskeligt og diffust emne, men absolut en tematik, der er værd at tage til efterretning og eftertanke.

Jeg kan kun varmt anbefale at se Boys of Abu Ghraib. Det er en film, der i hvert fald satte mine følelser og mit sind i kog.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017