Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Biutiful (2010)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Alejandro González Iñárritu
Medvirkende: Javier Bardem, Maricel Álvarez, Hanaa Bouchaib m.fl.
Varighed: 142 minutter
  Originalsprog: Spansk/kinesisk/wolof
Distributør: Nordisk Film
Udgivet: 26. april 2011
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Hovedstaden i Catalonien, Barcelona, danner rammen om handlingen i Biutiful. Smukke smukke Barcelona med de storslåede bygningsværker Sagrada Família, Catedral de Barcelona og Casa Milà "La Pedrera".

Men nogle få stenkast fra disse imponerende bygninger findes skyggesiden af Barcelona. Her er fattigdom, elendighed og social deroute side om side med de faldefærdige beboelsesejendomme.

Her kæmper illegale, kinesiske bygningshåndværkere om jobs. Her vrimler det med afrikanske indvandrere, der forsøger at skrabe euro ind til dagen og vejen via salg af kopivarer. Her er intet guld, glimmer eller bling-bling.

Her bor Uxbal (Javier Bardem) sammen med sine to børn, den syv-årige Mateo (Guillermo Estrella) og den lidt ældre Ana (Hanaa Bouchaib). Uxbal er separeret fra sin maniodepressive hustru Marambra (Maricel Álvarez) og har forældremyndigheden over ungerne.

Han tjener sine penge ved dels at være talsmand for de illegale indvandrere og forsøger at skaffe dem jobs til en nogenlunde betaling. Dels tjener han penge ved at være sjælehvisker. Hvilket vil sige, at han mod betaling fra pårørende hjælper afdøde over i det hinsides og måske få svar på de sidste uafklarede spørgsmål fra de pårørende til de døde.

Hans liv tager en uventet drejning, da han pludselig bliver meget bevidst om sin egen dødelighed og nu må forsøge at få styr på sit liv, inden han forlader det. Han skal have knyttet løse ender sammen og ikke mindst sørge for, at hans børn vil få en anstændig opvækst, uden ham.

Han forsøger efter bedste evne at gøre det bedste, det rigtige og det eneste. Men spørgsmålet er, om han kan nå det. For de døde får ingen fred, hvis de har gæld til de levende.

Instruktøren Alejandro González Iñárritu er en fænomenal kunstner. Han har blandt andet givet os Amores Perros (2002 - Love is a Bitch), 21 Gram (2003) og Babel. Ikke just film og historier, man bliver jublende lykkelig af at se, da Alejandro González Iñárritu som ingen andre kan skildre livets vrangsider og stille store spørgsmål, der ikke bliver besvaret. Andet end hvis man selv, som tilskuer, gider synke ind i sig selv og tænke, føle og reflektere.

Det sjette klaptræ går til skuespillerne - især Javier Bardem i den overskyggende hovedrolle som Uxbal. Det er en præstation så imponerende, at det er lige før, jeg bliver helt målløs. Den mand er et gudsbenådet talent og kendes blandt andet fra film som No Country for Old Men og Goya's Ghosts.

Maricel Álvarez, i rollen som den maniodepressive hustru Marambra, er yderst overbevisende og går direkte ind under huden. Ikke på den gode måde, men derimod på den irriterende måde. For kors i skuret, hvor er hun øretæveindbydende og dog så sårbar som nogen.

Lille, bedårende Ana spilles af Hanaa Bouchaib, og er nok en af spansk films up-coming stars, der er værd at holde øje med. Der er så meget sjæl i det bette væsen, at det næsten ikke er til at bære.

Biutiful blev nomineret til to Oscars, en for bedste skuespiller og bedste udenlandske film. Det blev desværre ikke Javier Bardem og Biutiful, der løb med de to Oscars. Derimod Colin Firth og Kongens store tale, der rendte med statuetterne.

Men Biutiful er derimod løbet med syv andre internationale filmpriser og yderligere været nomineret til 11. Men det er også en film i absolut særklasse.

Og måske er livet trods alt biutiful, set fra livets vrangside og dødens retside. Jeg skal ikke kunne sige det - blot anbefale at se dette mesterværk.

Men vær beredt på, at det er 142 minutter, hvor det er den ene tragedie efter den anden, der ætser sig ind på nethinden. Og dog er der et lille bitte glimt af håb: Der er altid nogle, der har det værre end en selv.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017