Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Beyond (2010)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Pernilla August
Medvirkende: Noomi Rapace, Ola Rapace, Tehilla Blad, Junior Blad m.fl.
Varighed: 96 minutter
  Originalsprog: Svensk/finsk
Distributør: Nordisk Film
Udgivet: 4. oktober 2011
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Leena (Noomi Rapace) lever i et godt ægteskab med sin mand, Johan (Ola Rapace), og sine to døtre, Marja (Alpha Blad) og Flisan (Selma Cuba).

Alt er godt. Indtil telefonen ringer Lucia morgen. Det er Leenas mor, Aili (Outi Mäenpää), der ligger for døden på Ystads sygehus og ønsker sin datter ved sin side.

Leena har ingen kontakt haft med sin mor i mange år. Hun har aldrig fortalt sin lille familie, at der rent faktisk findes en henholdsvis svigermor og mormor. Hun har fortrængt sin barndom, og denne ene telefonopringning får hendes panser til at krakelere.

Men Johan beslutter, at det er vigtigt, at Leena er ved sin mors side. De kører de 600 kilometer til Ystads sygehus.

Det bliver en lang tur ned i fortrængningerne fra en barndom og opvækst præget af utryghed, alkoholmisbrug, vold og mistrivsel. Men også de små glade minder dukker op. Men det er de mørkeste og mest triste erindringer, der trænger ud fra Leenas panser.

Med Beyond (Svinalängorna) debuterer skuespilleren Pernilla August som spillefilmsinstruktør. Og hun er strøget direkte til tops ved at vinde Nordisk Råds Filmpris foran danske Nikolaj Arcels Sandheden om Mænd og norske Joachim Triers Oslo, 31. august.

Pernilla August er en af Sveriges ypperste kvindelige skuespillere og kendes blandt andet fra Miss Kicki) og Dag og nat). Det bliver vanvittig spændende at følge hendes instruktørkarriere fremover.

Leena spilles af Noomi Rapace, der blev verdenskendt som Lisbet Salander i Millennium trilogien med filmene Mænd der hader kvinder, to'eren, Pigen der legede med ilden og Luftkastellet der blev sprængt.

Hun er en stærk skuespiller, der i denne rolle som Leena viser en anden og meget blødere side af sit talent. En meget sårbar side, der er yderst rørende.

I rollerne som Leenas fordrukne forældre ses Outi Mäenpää som Aili og Ville Virtanen (Sauna) som far Kimmo. To karakterskuespillere, der yder toppræstationer.

Men de to skuespillere, der i den grad træder i karakter er de to børn, Leena som ung og hendes lillebror Sakari, spillet af Tehilla Blad og Junior Blad. Tehilla Blad har før spillet rollen som Noomi Rapace som barn i Millennium trilogien. Hun er en fantastisk person og giver sin rolle så meget troværdighed og styrke, at man tror, det er løgn.

Beyond er en meget dyster film med en meget alvorlig tematik. Vold og misbrug, og den stiltiende rand af personer omkring dem. Visse scener er bare så smertelige og borer sig dybt ind i hjertet på en.

At se den lille pige Leena hele tiden være den perfekte voksne kvinde, der lægger sin døddrukne far i seng. Ser sin mors blå mærker. Forsøger at lukke skænderierne ude. Sørger for sin lillebror. Alt i mens hun holder facaden. Det gør ondt og man føler med hende.

Men bag det smertelige findes også lidt glæde, kærlighed og håb. Ikke meget, men det er der skjult bag vreden.

Beyond kunne lyde som en ren jammerdal, men er det ikke. Det er en stærk og vedkommende film, man ikke kan undgå at blive berørt af. Selv jeg, der er en kyniker, fik en klump i halsen, men filmen og personerne rammer også direkte ind i hjertekulen.

Beyond er socialrealisme, så det driver ned ad tapetet, men hold da op hvor er det godt. Det handler ikke om forsoning - men forløsning.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017