Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 78
Benda Bilili! (2010)
 
 
  Genre: Dokumentar
Instruktør: Renaud Barret, Florent de La Tullaye
Medvirkende: Maria Barli Djongo, Cubain Kabeya, Vinvent Kénis, Roger Landu m.fl.
Varighed: 88 minutter
  Originalsprog: Lingala/fransk
Distributør: NTC
Udgivet: 8. december 2010
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
I 2004 var et fransk filmhold på besøg i Den Demokratisk Republik Congo for at filme ghettoens musik. Og her midt i hovedstaden Kinshasas travle mylder stødte de på nogle højst usædvanlige personer.

Dette var begyndelsen til et verdensomspændende eventyr.

Benda Bilili! er historien om en lille gruppe conganske mænds vej fra den værste slum og fattigdom til stor berømmelse. Ikke nok med at de er fattige som kirkerotter, de har alle - på nær en - lidt af den stadig meget udbredte sygdom i Congo, polio.

De er således bundet mere eller mindre til deres hjemmelavede Storm P-agtige trehjulede cykler med pedaler i håndhøjde. Men der er en ting, de behersker til fulde: Musikken.

At være handicappet er ikke ensbetydende med at være et skvat, og dette viser bandet på overbevisende vis. De har i deres levetid oplevet lidt af hvert og stiller således ikke op for bollemælk.

Benda Bilili betyder "at se bagved facaden" og det er netop også hvad denne dokumentar handler om. Livet i slummen og ghettoen med en papkasse som hjem. Fattigdommen, sygdomme og elendigheden, men alligevel bobler livsglæden og drømme i dem alle.

Benda Bilili opnåede en pladekontrakt og blev snart efterspurgt i hele verden. De har været på turne i Europa og i 2010 optrådte de for et yderst entusiatisk publikum på Roskildefestivalen. Senest har turen gået til Japan.

Fra at have levet på gaden, har nu de fleste købt hus og også fået børn. Deres succes har båret frugt, men deres hjerter banker stadig for deres eget hjemland.

I 2011 skal de atter på turne og denne gang står Amerika for tur.

Musikken er et kapitel for sig selv. Det er en sælsom blanding af rumba med elementer fra soul, rythm'n'blues og reggae. Men uanset hvad, kan man simpelthen ikke undgå at blive lidt glad i låget af disse ildsjæle og deres livsglæde.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Alt om det at være katteejet
© 2005-2017