Forside
Forside
Shenmen - akupunktur med hjertet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Bat 21 (1988)
 
 
  Genre: Action
Instruktør: Peter Markle
Medvirkende: Gene Hackman, Danny Glover m.fl.
Varighed: 100 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: On-Air Video
Udgivet: 3. feburar 2009
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
Tag en god og menneskelig historie baseret på virkelige hændelser. Læg dertil to dygtige skuespillere i topform. Så er sandsynligheden for et godt resultat i filmens verden ganske høj. Det er da også netop, hvad der er kommet ud af Bat 21.

Under Vietnam-krigen er Iceal Hambleton (Gene Hackman) oberstløjtnant i det amerikanske flyvevåben og ekspert i elektronisk forsvar mod missilangreb. Desuden er han bidt af en gal golfkølle.

Under en mission over Nordvietnam bliver hans fly ramt af et fjendtligt missil. Som den eneste af besætningen skyder Hambleton sig ud af flyet i sit katapultsæde og lander uskadt med sin faldskærm.

Desværre lander han i et område, hvor det nærmest vrimler med fjendtlige soldater. Samtidig er det et område, der inden for kort tid skal tæppebombes af de amerikanske styrker. Men grundet hans ekspertise vil flyvevåbnet gå langt for at få oberstløjtnant Hambleton tilbage i sikkerhed. Og helst uskadt,

Heldigvis bliver han allerede inden sin landing i faldskærm observeret af en amerikansk observatør, kaptajn Bartholomew Clark (Danny Glover) i et lille to-motors propelfly, som straks giver besked om den overlevendes position. Desværre er der akut mangel på redningshelikoptere, så Hambleton må komme væk fra området hurtigst muligt og til et nyt sted, hvor han kan undsættes af helikoptre.

Det bliver Clarks opgave at lede Hambleton sikkert gennem det fjendtlige område via deres respektive radioer. Men radioerne bliver aflyttet af fjenden, hvilket ikke gør missionen lettere for hverken pilot eller den overlevende.

Oberstløjtnant Hambleton udnytter dog sin viden om golf og golfbanerne i den amerikansk-venlige del af Vietnam til at udvikle en kode, som fjenden ikke kan tyde. Nu må Clark, der aldrig har spillet golf, lynhurtigt lære om spillet og banerne, så de sammen kan føre Hambleton til et sikkert sted.

Bat 21 er en glimrende skildring af en snarrådig mand på flugt i fjendtligt område, der samtidig udnytter de ressourcer, han har til sin rådighed. Herunder, ikke mindst, piloten Clark. Undervejs når de to mænd da også at blive venner, da Clark er Hambletons eneste kontakt til den verden, han normalt færdes i.

Såvel Gene Hackman som Danny Glover leverer glimrende præstationer i deres respektive roller. Filmen er da også i høj grad båret af netop disse skuespillere. Alle øvrige medvirkende i Bat 21 er reelt reduceret til statister.

Som krigsfilm eller skildring af Vietnam-krigen betragtet, bibringer filmen intet, der ikke er set før eller siden. Men at filmen er baseret på virkelige hændelser, gør den selvfølgelig mere interessant end mange andre krigsfilm. Bestemt en film, der er værd at sætte i afspilleren og nyde i fulde drag. Om ikke andet, så for det gode skuespil og samspillet mellem de to hovedrolleindehavere.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017