Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Bag fjendens linjer (2014)
 
 
  Genre: Action
Instruktør: Yann Demange
Medvirkende: Jack O'Connell, Sam Reid, Sean Harris m.fl.
Varighed: 95 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: Another World Entertainment
Udgivet: 30. april 2015
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
Gary Hook (Jack O'Connell) er en forholdsvis ny rekrut i den britiske hær, der i 1971, sammen med sin deling, sendes til den nordirske hovedstad, Belfast, hvor IRA har optrappet sine terrorhandlinger. Her skal han, sammen med sine kammerater, forsøge at opretholde fred mellem protestanter og katolikker.

Det er ingen nem opgave. For Nordirland er et samfund, hvor livet er særdeles sort/hvidt. Enten er man protestant eller katolik. Og man bekriger modparten med tæt på alle midler. Midt imellem står det nordirske politi og de britiske tropper, som hades af katolikkerne og kun tåles af protestanterne.

Knap er Hooks deling blevet indkvarteret, før de sendes ud på deres første opgave. Under ledelse af den uerfarne løjtnant Armitage (Sam Reid), skal de hjælpe det nordirske politi med en ransagning efter ulovlige våben i et katolsk område.

Da politi og soldater ankommer, bliver de hurtigt mødt af en større katolsk menneskemængde, der både protesterer og provokerer de britiske soldater. Situationen udvikler sig med stenkast og en af soldaterne får under tumulterne stjålet sit skydevåben.

Hook og en anden soldat får ordre til at fange tyven og bringe våbenet tilbage. Men kort efter tvinges politi og soldater til at trække sig tilbage fra området, og de to unge soldater er nu pludselig alene i "fjendeland".

En større gruppe overfalder de to soldater, der ikke nøjes med at uddele tørre tæsk. For kort efter må Hook se sin kammerat blive likvideret af et skud på klods hold. Hook tager flugten og undgår med nød og næppe samme skæbne.

Efter at have skilt sig af med sin uniform, møder Hook en protestantisk dreng, der lover at hjælpe ham tilbage til sin deling. Men da de gør stop på en lokal pub, bliver den unge soldat vidne til loyalister i gang med at fremstille en bombe under vejledning af agenter fra den britiske hær.

Kort efter eksploderer pubben og kun Hook overlever. Hårdt såret skal han nu forsøge at bringe sig i sikkerhed. Men ikke kun katolikker jagter ham. For også protestanter og elementer fra hans egen hær vil ham til livs i et efterhånden politisk drevet magtspil> ...

Bag fjendens linjer ('71) er ikke for børn og sarte sjæle. Det er en barsk og rå film, hvor der ikke bliver lagt fingre imellem i beskrivelsen af et meget mørkt kapitel i den nordirske historie.

Det skorter da heller ikke på action. Eller spænding for den sags skyld, når hovedpersonen, den unge soldat, fremragende portræteret af Jak O'Connell, skal forsøge at overleve mod alle odds i fjendeland, hvor tilsyneladende ingen kan stoles på.

Det øvrige skuespil er også godt. Ligeledes er den rent tekniske side mere end i orden i Bag fjendens linjer. Ikke mindst billedsiden, der på glimrende vis afspejler den sort/hvide verden med nuancerne af gråtoner imellem, der er hverdag for en befolkning splittet af religion.

Bag fjendens linjer er bestemt en film, der er værd at stifte bekendtskab med. Ikke kun byder den på en udmærket historie og rigelig action. Men det er samtidig en film, der skuer tilbage på en blodig religionskrig og mere end rigeligt giver stof til eftertanke.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017