Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Back to Bataan (1945)
 
 
  Genre: Krigsfilm
Instruktør: Edward Dmytryk
Medvirkende: John Wayne, Anthony Quinn m.fl.
Varighed: 95 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: On-Air Video
Udgivet: 1. oktober 2007
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
Tiden er anden verdenskrig, hvor japanerne buldrer frem og skubber amerikanerne længere og længere tilbage. Amerikanerne, under ledelse af general MacArthur bliver tvunget til at forlade Filippinerne og trække sig tilbage til Australien. MacArthur lover den filippinske befolkning at vende tilbage.

Ikke alle amerikanske tropper forlader dog landet. Blandt andet bliver oberst Joseph Madden (John Wayne) tilbage for at hjælpe og træne den lokale befolkning, så de kan forsvare sig overfor de japanske tropper. Ved sin side har han blandt andet kaptajn Andrés Bonifácio (Anthony Quinn).

Målet er at holde de japanske tropper nede, indtil amerikanske tropper atter kan vende tilbage. Det klares med guerillakrig, som kan være særdeles barsk og blodig. Ingen af delene pakkes ind i filmen, hvor krigens barske realiteter fremstilles realistisk og uden fintfølende indpakning.

Back to Bataan, der er baseret på virkelige hændelser, er oprindelig indspillet i sort/hvid, men er siden, via moderne teknologi, blevet farvelagt. Nostalgikere vil nok foretrække den oprindelige udgave, men jeg ynder at kalde mig selv for et moderne menneske, så personligt foretrækker jeg den farvelagte udgave af filmen.

Heldigvis er der frit valg på begge hylder. For begge udgaver af filmen er nemlig at finde på denne DVD. Og selv nostalgikerne skylder sig selv at se filmen i farver, for det er ganske enkelt godt lavet.

Filmen er indspillet i 1945, hvilket den selvfølgelig bærer præg af. Men selv om filmen er indspillet i det sidste krigsår af anden verdenskrig, så er der slet ikke samme propaganda og nationalitetsfremhævelse, som ellers kendetegner krigsfilm fra denne periode.

Tværtimod fremhæver filmen den filippinske befolknings kamp og offervilje for frihed, mens den amerikanske indsats nærmest er underspillet. Det er klart med til at løfte filmen over det banale, jeg egentlig havde forventet. Det bør da også nævnes, at der bestemt ikke mangler action i Back to Bataan.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017