Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Attentat på Nixon (2004)
 
 
  Genre: Drama/thriller
Instruktør: Niels Mueller
Medvirkende: Sean Penn, Don Cheadle, naomi Watts m.fl.
Varighed: 91 minuttter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: Nordisk Film
Udgivet: 7. november 2005
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
Fortællingen tager sin begyndelse i februar 1974, hvor Vietnam-krigen raser og Watergate-skandalen ruller, men starter allerede fra første færd med tilbageblik, der skal underbygge plot og historie. Hovedpersonen er sælgeren Sam Bicke (Sean Penn), hvis ægteskab hænger i laser og som har det svært med at være del af en verden, der er gennemsyret af politisk korruption og umenneskelige krigshandlinger.

Tingene tager efterhånden overhånd, og Sam Bicke bliver mere og mere vanvittig. Han ender med at se præsident Nixon som ondets rod og planlægger derfor et spektakulært attentat mod ham. Filmen bliver bestemt ikke mindre uinteressant af, at den er baseret på en virkelig hændelse.

Filmen afspejler på mange måder ganske godt midt-70'ernes USA, hvor modstanden mod krigen voksede og der blev sat øget fokus på nye værdier. Men samtidig en periode, hvor korruption og "vennetjenester" var på sit allerhøjeste.

Alt dette får Sam Bicke til - med tiden - at kamme over. Han føler afsky med samfundet og tager derfor en drastisk beslutning, som, hvis den var blevet ført ud i livet, kunne have fået katastrofale følger for hele verden. Filmen er på mange måder kontroversiel og er da også blevet forsinket udgivelsesmæssigt flere gange ...

Sean Penn bakkes op af en lang række andre, fremragende skuespillere. Blandt andet Don Cheadle (Hotel Rwanda) og Naomi Watts (21 Grams), som på bedste vis er med til at skabe rammerne om det, der kunne have været et historisk voldshandling.

Jeg vil helst ikke afsløre mere af handlingen i denne tryllebindende film, som undervejs når at vende mange de problemer, som USA slås med den dag i dag. Det vil sige alt fra klassesamfund, om end det officielt ikke eksisterer, til raceproblemer og nationens oprindelige indbyggere, indianerne.

Filmen er ikke kun mere end seværdig, den er også meget tankevækkende og oplysende. Den afspejler på mange måder et sygt samfund, som USA i lighed med mange andre, moderne nationer er det i dag. Her er tiden så blot skruet 30 år tilbage.

Filmen kan ikke andet end at få mine varmeste anbefalinger. Ikke kun er historien god, men skuespillerne leverer en indsats, der står mål med langt mere end mine ellers høje forventninger. Se den!
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017