Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
An Education (2009)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Lone Scherfig
Medvirkende: Carey Mulligan, Peter Sarsgaard, Alfred Molina m.fl.
Varighed: 96 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: Nordisk Film
Udgivet: 26. oktober 2010
Anmeldt af: Jann Kalf Larsen
 
 
Året er 1961. Og vi er hensat til London. Her er Jenny Mellor (Carey Mulligan) er en næsten helt almindelig 16-årig skolepige.

Men også kun næsten. For ikke kun er Jenny meget voksen for sin alder, hun har også et godt hoved og ben i næsen. Og hendes ambitiøse far, Jack (Alfred Molina), har sigtet sat mod at datteren skal på Oxford for at studere, når hun er færdig med skolen.

Jenny læser derfor ikke latin, men spiller også cello for at fremme sine muligheder for at komme ind på det hæderkronede universitet. Men en regnvejrsdag kommer planerne på afveje.

Jenny møder nemlig den ældre David Goldman (Peter Sarsgaard), da han tilbyder at køre hende hjem i det kedelige vejr. Jenny ender med at tage med og bliver betaget af charmerende David.

David får introduceret Jenny til en helt anden verden med fine restauranter, koncerter, klubber og auktioner. Og David får sågar charmeret sig ind under huden på Jennys forældre, der hurtigt begynder at acceptere det spirende forhold mellem David og deres datter.

Det går dog snart op for Jenny, at David ikke tjener sine penge på helt lovlig vis. Selv om hun er noget chokeret til at starte med, ser hun gennem fingre med det - blændet af Davids charme og veltalenhed.

David får held med at få lov at tage Jenny med til først Oxford og siden Paris. Og det var ikke længe før de også er elskere.

Da David frier, siger Jenny ja, og forældrene giver også deres accept. Jenny dropper derpå ud af skolen, kort tid inden hun skal op til sine afsluttende eksamener.

Men så går det op for Jenny, at David allerede er gift. Og da hun konfronterer David med de kedelige kendsgerninger, prøver han først med undskyldninger, men fordufter så.

Det går pludselig op for Jenny, at hun ikke kun har været meget naiv, men også er godt i gang med at ødelægge sit eget liv, Spørgsmålet er nu, om hun kan få sit liv på ret køl igen ...

An Education, der er forbilledligt instrueret af danske Lone Scherfig, er baseret den britiske journalist Lynn Barbers erindringer. Og selv om plottet lyder som noget, man har set før, så adskiller An Education sig fra de mange andre, samme type film og unge piger og den første, svære kærlighed.

Historien er nemlig glimrende fortalt og er fascinerende filmet. At der leveres fremragende præstationer fra de medvirkende skuespillere, gør bestemt ikke helhedsindtrykket dårligere.

An Education har da også vundet en lang række priser. Og var sågar nomineret til tre Oscars. En skøn film, jeg kun kan anbefale.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Akupunktur og massage
© 2005-2017