Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 971
Amen (2002)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Costa-Gavras
Medvirkende: Ulrich Tukur, Ricardo Fontana m.fl.
Varighed: 125 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: On-Air Video
Udgivet: 3. juli 2008
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Tyskland 1936. Kemikeren Kurt Gerstein (Ulrich Tukur) bliver bedt om af SS at blive leder af Institut for Hygiejne. Soldaterne har problemer med vandrensningen ved fronten, og dette problem løser Gerstein.

Dernæst har soldaterne problemer med skadedyr i barakkerne, og Gerstein udvikler en dødelig kemisk gas Zyklon-B i den tro, at den udelukkende skal bruges til at desinficere barakker, tøj og andet materiel.

Men han bliver snart klogere. Han bliver taget med på en inspektion til en af KZ-lejrene, og her opdager han, hvad hans opfindelse Zyklon-B i virkeligheden bruges til. At gasse jøder, retarderede og andre, der ikke passer ind i den ariske profil.

Gerstein bliver dybt chokeret, men må holde gode miner til slet spil. Udadtil lader han som om han er upåvirket, men han arbejder stærkt på at informere verdenen om nazisternes agenda. Stærkt hjulpet af jesuitterpræsten Riccardo Fontana (Mathieu Kassovitz) forsøger han at råbe Vatikanet og paven op ...

Pyha. Det er en stærk film, som bare skal ses. Historien er ganske forfærdelig og grum, men det er en historie, der aldrig må stoppes med at fortælles.

Ulrich Tukur og Mathieu Kassovitz er fantastiske i deres roller som henholdvis Gerstein, der prøver at opretholde facaden overfor SS og sin familie, alt imens han er i færd med at forråde sit land, og jesuitterpræsten med de magtfulde forbindelser.

Vatikanets rolle under 2. verdenskrig kan ses i den ligeledes fremragende film Vatikanet. Amen og Vatikanet supplerer hinanden godt, og det er en god ide at se dem begge.

Amen er en film, man ikke kan lægge fra sig, og som er svær at glemme. Den har vundet to internationale priser og 8 nomineringer, blandt andet til Guldbjørnen på Berlin Film Festivalen.

Amen er en ualmindelig film om mod, styrke og ansvar, og den viser fint det moralske dilemma mange var i under 2. verdenskrig.

Jeg kan varmt anbefale Amen. Det er et stærkt drama med en usædvanlig tankevækkende slutning. Så: Se den.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Alt om det at være katteejet
© 2005-2017