Forside
Forside
Alt om det at være katteejet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 100
A Christmas Carol (1999)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: David Hugh Jones
Medvirkende: Patrick Stewart, Richard E. Grant, Saskia Reeves, Dominic West m.fl.
Varighed: 94 minutter
  Originalsprog: Engelsk
Distributør: NTC Film
Udgivet: 10. oktober 2010
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
Ebeneezer Scrooge (Patrick Stewart) er en mavesur gammel mand, hvis syn på julen og dens glæder kan koges ned til følgende udtalelse: "Hvis det stod til mig, skulle alle der siger "god jul" bages med i deres egen julekage og have en kristtjørn gennem hjertet".

Scrooge er kendt i hele byen for sin surhed og nærighed, og alle ved at han bestemt ikke er ynder af julens velsignelser. Men dette afholder ikke hans nevø Fred (Dominic West) fra år efter år at invitere sin vrantne onkel til julemiddag.

En juleaftensdag opsøges Scrooge af sin tidligere kompagnon Jacob Marleys hvileløse ånd, der bebuder at tre forskellige ånder vil aflægge Scrooge et besøg.

De tre ånder er fortidens juleånd, nutidens juleånd og, sidst men ikke mindst, fremtidens juleånd. Det bliver en dyster rejse for Scrooge, hvor han bliver mindet om sin barndoms triste jul, sin hårdtarbejdende sekretærs fattige, men dog hjertelige jul samt den meget sorte fremtidsjul, hvor en ensom død venter.

Charles Dickens (1812-1870) skrev A Christmas Carol i 1843 og som altid beskriver den victoria-tidens England meget sort/hvidt med de sociale skævheder samt de traditionelle livsmønstre. Charles Dickens eget liv afspejler sig også i Et juleeventyr. Hans far røg i gældsfængsel og han selv blev sendt ud som børnearbejder.

Charles Dickens var mester til at skabe nærværende karakterer og gribende historier. Hvem kan nogensinde glemme for eksempel Oliver Twist).

Hovedpersonen i A Christmas Carol, Scrooge, blev også en kendt person - så kendt at det engelske ord for gnier (scrooge) er direkte taget fra Charles Dickens og ikke omvendt. Scrooge har såmænd også givet Walter Disney ideen til vores alle sammens Onkel Joakim.

A Christmas Carol (Et juleeventyr) er blivet gengivet på alskens måder gennem årtier. Det har været opført som teater, musical, opera og i utallige filmatiseringer. Denne udgave er tv-udgaven fra 1999 med Patrick Stewart i hovedrollen.

Han gør det ganske godt og overbevisende, og selve historien er en god julehistorie med en god morale. Men nu må denne gamle stivstikker af en anmelder lige komme med et personligt bøvs: Man behøver altså ikke kun at være god og næstekærlig ved juletid - man må godt bestræbe sig på at være det hele året. For det er ikke fortidens skygger, man skal frygte - derimod fremtidens.

A Christmas Carol er en film hele familien kan samles om, selvom den til tider kan virke lidt uhyggelig og dyster, set med barneøjne. Men det kan jo kun skabe grobund for en god samtale om at være tolerant og empatisk.

A Christmas Carol er en historie, der hører julen til og sagtens kan ses flere gange. Såmænd også om sommeren.
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
Alt om det at være katteejet
© 2005-2017