Forside
Forside
Shenmen - akupunktur med hjertet
Sult
Shoeshine Det store stilehæfte Kosakken Taras Bulba Castle Freak
Seneste opdatering: 7. maj 2017 • Anmeldelser i denne kategori: 121
9. april (2015)
 
 
  Genre: Drama
Instruktør: Roni Ezra
Medvirkende: Lars Mikkelsen, Pilou Asbæk, Gustav Dyekjær Giese m.fl.
Varighed: 89 minutter
  Originalsprog: Dansk
Distributør: Nordisk Film
Udgivet: 20. august 2015
Anmeldt af: Ruth Blichfeldt
 
 
1940. 2. cykeldeling, 4. kompagni ligger ved den dansk/tyske grænse.

Europa er i oprør, men indtil videre er Danmark gået fri for tysk invasion. Dog er al orlov indraget. Soldaterne har fået at vide, at det kun er en øvelse.

Men officerne er i højeste beredskab og venter blot på ordrer. Så går alarmen.

Tyskerne er trængt ind over grænsen. Nu skal hurtige beslutninger tages, og cykeldelingen, anført af sekondløjtnant Sand (Pilou Asbæk), cykler til Hovedvej 10, for at forhindre tyskere i yderlige indtrængning.

Det er en håbløs opgave. Tyskerne kommer med panservogne og de eneste, der bevogter grænsen, er en cykeldeling. Længere nordpå er motorcykeldelingen.

Sand tager beslutning om, at tage til Haderslev, for der er bedre mulighed for opstilling. Men det går ikke helt som planlagt. Tyskerne er for stærke og cykeldelingen har ikke en chance.

9. april er et meget stærkt drama om et stykke Danmarkshistorie, som jeg ikke havde hørt om før. Og derfor blev historien yderst interessant.

Skuespillet er helt i top. Især af Pilou Asbæk (Sand). Han giver en fin og troværdig præstation. Han er fremragende i de følsomme øjeblikke, hvor nerverne og hovedet skal holdes koldt.

9. april fortæller på en smuk og følsom måde en opdigtet historie, der bygger på virkelige begivenheder. Og det gør historien stærk og vedkommende.

Instruktøren, Roni Ezra, har gjort en dybdeborende research forud for filmen. Blandt andet med interviews med de soldater, der var med i cykeldelingen og oplevede frustrationerne på første hånd.

Jeg kan varmt anbefale 9. april. Historien er dramatisk uden de store dikkedarer. Spændingen er intens, og man føler med disse unge mennesker, hvis liv blev forandret for evigt den 9. april 1940..
 
Site search by freefind
FilmnytDVD på Facebook
RadonHuset
© 2005-2017